Edukata oli näyttävästi esillä sekä ITK-päivillä että Kohtiossa. Molemmissa konferensseissa meillä oli ilo kertoa palvelumuotoilun keinoista ja kuinka niiden avulla voi kehittää koulun johtamista ja toimintakulttuuria. Esityksemme pohjautui myös kokemuksiin, joita olemme saaneet kuluvana lukuvuonna pitämästämme johtoryhmäkoulutuksesta.
Kerroimme puheenvuoroissamme Edukata-menetelmästä sekä johtoryhmien työskentelyn kehittämisestä, koulujen toteuttamista pilotoinneista ja kouluissa tapahtuneista muutoksista.
Esityksemme keskeisimmät teemat:
- Uusi opetussuunnitelma ja uusi käsitys opiskelusta ja toimintakulttuurista ovat luoneet paineita koulujen toiminnan kehittämiselle. Koulun toimintakulttuurin uudistaminen edellyttää henkilökunnan ja oppilaiden ottamista mukaan suunnitteluun. Osallistavalla muotoilulla kaikki kohderyhmät voidaan osallistaa uuden kulttuurin kehittämiseen, jolloin vastarinta muutokseen pienenee.
- Edukata on opetussektorille kehitetty tulevaisuussuuntaunut osallistavan muotoilun malli. Mallia on käytetty 15 koulun johtoryhmän täydennyskoulutuksessa lukuvuonna 2018-2019. Koulutuksen tavoitteena on yhteisöllisen ja osallistavan toimintakulttuurin kehittäminen, oppimisympäristöjen ja pedagogiikan kehittäminen sekä kehittämis- ja kokeilukulttuurin edistäminen osallistamalla opettajat, oppilaat ja vanhemmat prosessiin.
- Koulutuksessa olevat johtoryhmät ovat osallistuneet neljään lähiopetuspäivään. Viiden lähipäivä on syksyllä 2019. Koulutuksessa osallistujat ovat saaneet konkreettisia välineitä oman koulunsa nykytilan ja tulevaisuuden tarpeiden kartoittamiseen. Lisäksi he ovat perehtyneet Edukata-mallin mukaisiin osallistavan suunnittelun ja palvelumuotoilun menetelmiin, jotka mahdollistavat koulun ja sen toimintakulttuurin pitkäjänteisen kehittämisen koko työyhteisön voimin.
- Lähipäivien välillä koulujen johtajat ovat työskennelleet oman koulunsa opettajien ja oppilaiden kanssa kartoittaen koulunsa kehittämishaasteita sekä muotoillen, suunnitellen ja pilotoiden koulutuksen aikana kehittämäänsä ratkaisuehdotusta. Koulutuksen aikana johtajilla on ollut mahdollisuus olla toisiinsa yhteydessä mobiilipalvelun kautta, jolloin vertaistuki sekä mentorien tuki oli heidän tukenaan aina tarvittaessa.
- Osallistujamme ovat kokeneet koulutuksen erittäin hyväksi ja tarpeelliseksi. Alhaalta ylöspäin kehittäminen vaatii ajattelutavan muutosta, ja koulutuksen tuki on ollut tässä tärkeässä roolissa. Koulutus on myös rohkaissut kokeilemaan uusia asioita ja liikkumaan pois mukavuusalueelta sekä haastamaan sekä itsensä että yhteisön. Kokeilut, osallistavat työskentelytavat ja palvelumuotoilun menetelmät on koettu erittäin hyviksi kehittämisen välineiksi.
Edukata-menetelmän materiaalit ovat avoimesti lisensoituja ja kenen tahansa käytettävissä. Kokeneet Edukata-ohjaajat voivat helposti kouluttaa koko koulun henkilöstön osallistavan muotoilun osaajiksi. Ota siis rohkeasti meihin kouluttajiin yhteyttä!
Kirjoittanut Katri Lehtovaara
Vastaa